Blog
Mar 12

Xaro Muñoz, tresorera del Gremi d’Herbolaris de la Comunitat Valenciana: “És primordial manifestar la igualtat en els nostres propis comerços”

Quines són les principals tasques que desenvolupa en el seu dia a dia en el Gremi d’Herbolaris, Associació de Comerciants de Saidïa i Unió Gremial?

Molta dedicació per a poder tirar avant tots els projectes i accions amb cadascun d’ells. Totes les setmanes tenim reunions, que en l’actualitat la majoria es fan en línia a causa de les restriccions.

En Unió Gremial una vegada a la setmana presencial, coordinar, prendre decisions, que té a veure amb el tema econòmic.

Fa poc vam celebrar l’assemblea general de Saïda i em van proposar com a Secretària… Vaig tindre sort que finament no vaig ser triada perquè és necessària molta dedicació (somriu).

Per què va decidir entrar en este món?

La meua incorporació al món de l’associacionisme és recent. En 2019, en una reunió, decidim crear el Gremi d’Herbolaris perquè poguera millorar el sector, els comerços i també a la clientela. D’esta manera, crear sinergies que ens permeten ser millors.

Acudim a la patronal de referència, que és Unió Gremial, i allí ens van ajudar infinitament. A partir de eixe moment és quan comence a formar part del món associatiu empresarial.

Més tard, se’m va presentar per part de l’Associació de Comerciants de Saïdia per a formar part d’Unió Gremial i l’actual president, Juan Motilla, va decidir nomenar-me Tresorera pels meus estudis en Econòmiques i Empresarials. El càrrec són quatre anys i anem pel primer.

Com és treballar en Unió Gremial? Què és el que més destacaria d’Unió Gremial?

És una meravella. Molta faena, temps i esforç… però quan veus després l’agraïment de les persones, associacions i xicotets comerços… Tot l’esforç val la pena!

La qualitat humana i professional de les persones que formen part del projecte d’Unió Gremial, la transparència de totes les accions, la cooperació i la participació de tots els membres són, sens dubte, les coses que més destacaria.

En la Junta Directiva i associats es treballa de manera voluntària, no rebem remuneració, creiem en el projecte i volem millorar les condicions d’empleats, autònoms, comerços…

Quins beneficis creu que aporten els gremis i associacions als comerciants i negocis?

Aporten molts beneficis i tothom hauria d’estar associat. S’ha vist molt durant la pandèmia que aquells comerços no associats han estat desprotegits, amb molta por i incertesa. Els que estem en Unió Gremial hem sigut informats de tot, ja que l’equip d’Unió Gremial és incansable.

A més, l’Associació de Comerciants Saïdia està en continu tracte i comunicació amb l’Ajuntament de València. Este fet és molt beneficiós a l’hora de realitzar determinades accions, ens sentim representats i informats.

D’altra banda, es té accés a formacions gratuïtes per a accedir a ajudes. Gràcies al moviment associatiu ha sigut possible ajudar a molta gent que s’haguera quedat sense accedir a estes ajudes municipals i provincials.

Cal destacar la importància de la unió i l’associacionisme. Units, sens dubte, som més forts. Convide a tots els xicotets comerços, pimes, autònoms i qualsevol persona que tinga interés a associar-se. Són quotes molt xicotetes per a la quantitat de serveis que es poden rebre.

Alguna vegada s’ha trobat amb una barrera a l’hora de desenvolupar les seues activitats professionals pel fet de ser dona?

Per descomptat, tota dona hem patit això. Fa anys en una entrevista de treball, en un procés molt llarg, en el moment de finalitzar el gerent em va dir que no anava a decidir-se per mi perquè era dona i només volíem tindre fills i casar-nos. No pots discriminar una persona per ser home o dona.

Ni les dones hem de ser com els homes, ni els homes com les dones. Ara per ara no percebo masclisme dins de l’àmbit en el qual em moc, ni en Unió Gremial ni en la resta. Però en alguns cercles socials el tema del masclisme està vigent.

El poder femení està bastant representat en herbolaris, hauríem de dir herbolàries, ja que som totes dones.

Diria que hi ha el mateix nombre de dones i homes presidents d’associacions i gremis?

En l’anterior junta directiva d’Unió Gremial hi havia molt poques dones, per això el president actual va intentar millorar el tema de la paritat. En les últimes eleccions entrem quatre dones a formar part de la junta. Ara les dones ja estem més representades.

Hi ha més presidents d’associacions, segur, però cada vegada hi ha més dones que treballen i lluiten per l’associacionisme.

De quina manera, des de les associacions de comerciants, es podria ajudar a aconseguir la igualtat real entre homes i dones?

El més important és aplicar-se cadascun a si mateix els principis d’igualtat a tots els nivells. Des de les associacions, l’objectiu és la conscienciació.

És primordial el fet de manifestar la igualtat en els nostres propis comerços la igualtat i, a través de les campanyes, posar en relleu aquest tipus d’actituds i accions.

També hem d’afavorir a nivell associacionista que no es donen estes actituds i quan es vegen que es tallen d’arrel.

El masclisme ha suposat abús i assetjament en el treball. En els gremis hauríem de donar la llibertat i confiança d’alçar la veu i contar el que passa des del màxim respecte i posar en marxa els mecanismes oportuns per a erradicar-lo.