Blog
Jul 15

Alejandro Cerro, president d’Alcoi Comercial: “Les ciutats sense comerç de proximitat s’apaguen”

En esta ocasió fem l’entrevista a Alejandro Cerro, president d’Alcoi Comercial. Ell ens explica que fan des de la seua associació i què significa formar part d’Unió Gremial.

Què és Alcoi Comercial, qui sou i quin és el vostre principal objectiu?

La Federació de Comerç i afins – Alcoi Comercial és l’agrupació de les quatre associacions comercials que subdivideixen la ciutat segons els seus barris: L’Associació de Comerciants i Hostalers del Centre Històric d’Alcoi; Comerciants de Santa Rosa; Eixample i Comerç Zona Nord. Totes elles es van unir per poder tindre més marge de maniobra en implicar així en les seues activitats i projectes al conjunt de la ciutat.

Des de quan formeu part d’Unió Gremial? Per què vau decidir unir-vos?

Des del començament de 2022. Nosaltres vam néixer per la necessitat d’ampliar la visió comercial de la ciutat. Pensem que què millor que pertànyer a una associació que engloba tota la Comunitat Valenciana, per estar en contacte amb les diferents associacions i entitats que en formen part.

Quins avantatges té per a l’associació formar part de la Unió Gremial?

Com comentàvem, formar part d’Unió Gremial, sens dubte ens porta a estar en contacte amb el teixit comercial de tota la Comunitat Valenciana. Tenim la possibilitat de compartir solucions a problemes comuns, a més de comptar amb tècnics especialitzats davant de qualsevol problema que ens sorgix, davant de l’administració o de qualsevol tipus. Això, per a les associacions de les nostres característiques és un veritable alleugeriment.

Per què és important que el comerç local s’associe?

Per tot el que hem dit anteriorment, és de vital importància l’associativisme en estos moments tan sensibles. Necessitem que les veus del comerç local s’escolten.

Per què creus que és important apostar pel comerç local?

El comerç local, a més de ser un pes important a l’economia de les nostres ciutats, aporta llum, aportem seguretat. Ajudem a conformar la vida i idiosincràsia dels nostres barris. Les ciutats sense comerç de proximitat s’apaguen.

Quines accions fa la vostra associació per defensar i apostar pel comerç local?

A més de les campanyes habituals i estacionals que anem fent des de fa un any, estem amb un projecte de branding molt important a la ciutat. Volem que els nostres veïns coneguen de primera mà que darrere del comerç local hi ha persones. Volem mostrar la professionalitat, el mestratge i el treball que desenvolupen aquells que troben darrere d’un taulell. Per això també estem implicats en la professionalització del sector, recolzant-nos en altres entitats i organismes perquè mitjançant cursos i programes aconseguim la professionalitat òptima en un entorn hipercompetitiu.

Com pot competir el comerç local amb les grans superfícies?

Clarament amb la proximitat i atenció que pot oferir un establiment local, sense desmerèixer la tasca dels treballadors de les grans superfícies. Creiem que com bé es diu el comerç local, és un comerç de proximitat, on pot primar més el mestratge i especialització del comerciant.

Encara no hem acabat d’eixir de la crisi sanitària; Com ha afectat això els vostres comerços? Ha suposat un incentiu per actualitzar-se de cara al futur?

Com bé dius, encara no hem acabat d’eixir de la crisi sanitària i arrossegarem les seues conseqüències, si més no econòmiques durant un bon temps. Va ser sens dubte emocionalment allò que més ens va marcar. La incertesa que vam viure en aquells moments respecte al nostre futur i al que calia afegir aspectes personals, que en molts casos van ser molt més complicats i que van augmentar dolorosament la situació amb pèrdues irreemplaçables més enllà del que és econòmic.

Esperem, que puguem treure d’esta situació aspectes que reforcen la importància del comerç local, com vam viure clarament en aquella època. Des d’ací el reconeixement entre molts més a aquells comerciants i treballadors del sector que pel seu tipus de negoci o servei van estar a primera línia en els moments més durs. Que van evitar a més problemes d’abastiment havent de bregar amb la por i sobretot afrontant esta excepcional situació amb valentia. Mai repetirem prou el nostre agraïment a tots els nostres companys que el van viure a primera línia.

El tema de la digitalització és un altre repte a tindre en compte, com creus que ha evolucionat el comerç local en els darrers anys? Quins canvis heu hagut d’adoptar a la vostra associació i comerços?

Efectivament, la digitalització és el gran tema pendent per al comerç local. Durant certa època vam viure confrontats amb el món digital considerant-ho un rival més, en comptes de veure’l un aliat, una finestra al món global. També és cert que la digitalització va més enllà d’una pàgina web de venda, perquè moltes vegades ens oblidem de molts altres aspectes que ens poden ajudar a millorar la nostra competitivitat. Des de bons programes interns de venda, comptabilitat, TPV, xarxes socials i una infinitat d’eines que ens faciliten el dia a dia.

Com bé comentàvem anteriorment, des de l’associació ens vam apropar i vam convidar a enfortir estos aspectes dels nostres comerços mitjançant cursos i programes de formació.

Quins són els principals avantatges que ofereix Nou Gremial?

El principal avantatge d’adherir-se a un Marketplace, com és Nou Gremial que ja té certa trajectòria, és que ja té part de la feina feta per al comerciant. A més de ser molt senzill i intuïtiu, és una bona manera d’endinsar-se al món online sense massa complicació. De vegades, molts dels nostres companys es perden en tecnicismes que els fan no decantar-se per entrar al món digital.