Blog
Sep 03

Vanessa Cárdenas, presidenta de l’Associació de Comerciants i Afins de La Florida d’Alacant: “El comerç local és un potent generador d’ocupació de qualitat. És una part fonamental de l’economia del nostre barri”.

Des de quan pertanyen a Unió Gremial? Per què van decidir unir-se a l’entitat?

Pertanyem a Unió Gremial des d’octubre de 2020. Vam decidir unir-nos a l’entitat perquè havíem tingut unes experiències anteriors molt decebedores i el nostre primer contacte amb Unió Gremial va ser molt bo. De seguida ens sentim identificats amb el projecte i ens vam veure molt reflectits. Notàvem que es protegia molt aqueix esperit de l’associacionisme que defensem des del nostre barri; aqueix altruisme i aqueixa il·lusió per defensar el comerç. Ràpidament vam decidir unir-nos a l’entitat.

Pensar que existia aqueixa federació d’aqueix àmbit geogràfic que feia el mateix que nosaltres, però a un altre nivell ens semblava quasi un somni.

Com a associació, quins són els beneficis que obtenen en pertànyer a Unió Gremial?

Hem trobat molts beneficis al llarg d’aquests mesos en pertànyer a Unió Gremial, sobretot el no estar a soles. El suport tècnic que sentim per part de l’oficina, la companyonia que es respira dins de l’entitat que és envejables, el compartir les campanyes… Ens sentim part del projecte i del funcionament i desenvolupament de l’entitat

És fonamental tindre la possibilitat de poder tirar avant projectes que una associació modesta com la nostra no podria fer en solitari.

En Unió Gremial totes les associacions són iguals i importants i es nota que volem eixir tots junts avant.

En pertànyer a l’entitat veiem com els nostres objectius reals i les necessitats dels comerços estan representats en tots els fòrums. Així, tenim la confiança absoluta que estarem representats en totes aquelles circumstàncies on calga defensar els nostres interessos.

Quins avantatges obtenen directament els comerços?

D’una banda, oferir-los formació que els faça mantindre’s en constant renovació, animar-los a actualitzar-se i també fer de filtre i traslladar-los informació de manera clara relacionada el nostre sector.

Per descomptat defensar els seus interessos, com a negocis de xicotet format, davant l’administració i també molt important, beneficiar-se i participar en campanyes de promoció comercial, sortejos i dinamització de la nostra zona.

Per què és important apostar pel comerç local?

En termes econòmics el comerç local és un potent generador d’ocupació de qualitat. És una part fonamental de l’economia del nostre barri.

És important també destacar el paper que juga el comerç local en la vertebració d’un territori. Per aqueixa vertebració, una de les coses més significatives del comerç local, que a més també ens l’ha ensenyada la pandèmia, és aqueix vessant emocional que té aquest tipus de comerç. Té un ingredient vocacional. Aqueixa experiència de compra i aqueix vincle que es genera dins del comerç local és una cosa que les grans superfícies no poden superar, ni tan sols igualar.

Què fa la seua associació per a defensar i apostar pel comerç local en els seus barris?

Les nostres línies de treball les agrupem en tres adreces: al comerciant, al comerç i a la nostra ciutat.

No podem deixar solos als comerciants perquè la majoria són autònoms. A més, en molts casos són dones soles. Per això, necessitem que els comerciants tinguen formació i facilitar-los la formació de tota mena de cursos que els permeten millorar el seu comerç. També és imprescindible que tinguen informació. En tot això ens està ajudant molt Unió Gremial, quant a digitalització i a l’hora de fer comprensible tota la normativa i distribuir-la.

Intentem que els comerços compten amb campanyes molt atractives destinades als seus clients. Des que estem amb Unió Gremial hem sigut capaços d’organitzar millor les campanyes i que tinguen un major impacte. Això es nota perquè portem un any en què la nostra Associació no para de créixer i això es deu a la gran feina que estem fent.

El nostre treball també se centra en els nostres barris i ací la nostra associació fa un treball de diàleg amb les regidories pertinents.

En totes aquestes línies de treball ha sigut molt important la nostra adhesió a Unió Gremial perquè ens hem vist molt recolzats en tot moment.

Com pot competir el comerç local amb les grans superfícies?

Precisament potenciant i fent èmfasi en les innombrables virtuts del comerç local.

Tracte pròxim, flexibilitat en l’atenció, professionalitat, especialització, servei… des que un client entra per la porta està a casa.

També per al futur del nostre barri, aportant i sent part important de la sostenibilitat i del desenvolupament, el comerç local mereix un respecte extraordinari per tot el que aporta.

Com ha afectat la crisi sanitària als seus comerços? Ha sigut un revulsiu per a actualitzar-se de cara al futur?

La crisi sanitària ha eliminat qualsevol excusa perquè els comerços locals seguisquen en el passat. Ha sigut un grandíssim revulsiu perquè tant els que estaven tancats com els que estaven oberts han buscat, molt ràpidament, canals de venda per a poder atendre i vendre. Ací la digitalització ha jugat un paper molt important. El fet de comptar amb una eina com Nou Gremial i dels cursos que ha organitzat l’entitat per als socis ha sigut una grandíssima ajuda que d’una altra manera nosaltres solos no hauríem pogut implementar.

Podríem dir que Unió Gremial ha deixat una petjada molt important en la nostra associació i ha marcat un abans i un després.

Com ha evolucionat el comerç local en els últims anys? Sobretot, arran de la digitalització. Quins canvis han hagut d’adoptar en les seues associacions i comerços?

Com ja he dit, la digitalització ha sigut clau. Sens dubte, ser presents en Internet ha sigut un dels grans canvis.

Internet és el present, quins són els principals avantatges que ofereix Nou Gremial?

Nou Gremial és una eina que es pot adaptar a tots els perfils, més digitalitzats o menys, ja que ens preocupa molt el fet que tenim molts comerciants d’edat avançada que en el tema de la digitalització s’estan quedant arrere.

És una meravella l’haver-los pogut oferir una solució com Nou Gremial, que ja estava feta. Entenem que això no serà la salvació de ningú, però és un complement que hui dia és molt necessari i necessitem que els nostres comerciants tinguen aqueixa presència en Internet.

Ens sembla admirable i una molt bona decisió per part d’Unió Gremial que hagen dut a terme aquesta aposta per a donar suport a la digitalització dels comerços.

El comerç local i de proximitat necessita gent compromesa de veritat amb el comerç, gent que sense por puga defensar el que ens interessa. I així ho fa Unió Gremial.