Blog
Nov 26

Mari Carmen Tosina, presidenta d’AECO Teulada-Moraira: “El comerç local fa poble i dona vida als carrers”.

Des de quan formeu part d’Unió Gremial? Per què van decidir unir-se a l’entitat?

Formem part d’Unió Gremial des de novembre del 2020.

Com a associació, quins són els beneficis que obtenen en pertànyer a Unió Gremial?

Són molts. Però per a mi, allò més primordial és estar informats en temps real de tot. A les associacions a vegades se’ns escapen coses i no estem al dia en moltes coses. Estar dins d’Unió Gremial ens dona molta tranquil·litat perquè sabem que anem a estar informats.

A més, la unió fa la força i estar en un grup d’associacions igual que la teua aporta coses molt positives. La veritat, és un gust estar dins d’una associació tan gran d’associats.

Quins avantatges obtenen directament els comerços?

Les avantatges que tenim directament els comerços són moltes, perquè gràcies a Unió Gremial, ens assabentem de totes les subvencions i rebem tota la informació constantment amb la qual podem ajudar a tots els nostres comerços. Nosaltres, els de la junta directiva, som el filtro i estem en contacte en tots els socis diàriament i podem transmetre’ls tot el que ens aplega d’Unió Gremial, que és informació molt valuosa.

Per què és important apostar pel comerç local?

Per a mi és súper important apostar pel comerç local perquè és el que fa poble, el que dona vida als carrers i tranquil·litat a la gent que passeja pels carrers. El comerç local és com un guardià dels nostres carrers.  L’economia ha de rodar i és veritat que els nostres pobles cada vegada tenen més comerç, més coses que oferir amb productes i atenció de qualitat.

Cal que apostem pel xicotet comerç, que és el que dona vida a un poble, és allò que dona de menjar a moltes famílies del poble. La veritat és que quan veus llums als aparadors, dona vida.

Què fa la seua associació per a defensar i apostar pel comerç local en els seus barris?

La nostra associació treballa perquè tots els mesos es realitzen actuacions diferents en els comerços tenint en compte dades importants, com el Dia del Pare, de la Mare, els enamorats, etc. També fem mercats al carrer al final de cada campanya i som molt actius en xarxes socials.

Tot ho fem perquè el nostre comerç estiga viu i actiu. Sempre estem estirant de la corda perquè els nostres comerciants siguen col·laboratius.

Des de l’associació es treballa molt per a dur tot endavant. És molta feina perquè les persones que estem a la junta directiva també tenim els nostres propis negocis i a vegades és incompatible. Però es fa amb tota l’estima del món i amb l’objectiu de millorar dia a dia els nostres comerços, els nostres carrers i l’associació en el seu conjunt.

Com pot competir el comerç local amb les grans superfícies?

El xicotet comerç a vegades està un poquet a remolc, en totes les campanyes més agressives, com rebaixes o el Black Friday ho tenim un poquet complicat perquè nosaltres no fem un canvi de producte en botiga. Aleshores és molt diferent a com treballen en les grans superfícies.

Nosaltres tenim una cosa molt bona que les grans superfícies no tenen: qualitat i atenció. Hem de posar l’accent en que en l’atenció, la qualitat i el carinyo que té el comerç local amb el seus clients no es troba en les grans superfícies.

Com ha afectat la crisi sanitària als seus comerços? Ha sigut un revulsiu per a actualitzar-se de cara al futur?

La crisi sanitària ens ha golpejat molt. És molt complicat d’explicar esta situació. Però és veritat que crec que de totes les crisis pots traure alguna cosa positiva. I en el meu cas i veient als meus companys, considere que la gent ens hem reciclat i enfortit. És a dir, si tu creus el que fas i apostes pel que fas, tu lluites. Nosaltres hem hagut de canviar molts dels nostres hàbits del nostre dia a dia. En el sector de la moda, que és en el que em desenvolupe jo, hem apostat per la digitalització i hem hagut d’avançar a ritme accelerat, no podies esperar que el client vinguera a la botiga. Així hem fet vídeos, campanyes en xarxes, sortejos, moltíssimes coses per continuar vius i defensar el nostre negoci, que és el que més ens agrada.

Com ha evolucionat el comerç local en els últims anys? Sobretot, arran de la digitalització. Quins canvis han hagut d’adoptar en les seues associacions i comerços?

Els comerços hem hagut de pujar-nos al tren en tots els aspectes i digitalitzar-nos urgentment. És veritat que hi ha gent major que li costa més i no està tant al dia amb xarxes socials però ha vingut igualment a preguntar-nos i s’ha interessat. Per a mi, aquesta gent que no sabia res i està fent tots els possibles per estar a l’última, té molt de mèrit.

En aquest últims anys el tema de la digitalització s’ha disparat i des de l’associació ens hem pujat al carro. Ara la nostra associació té perfils en totes les xarxes socials i les actualitzem diàriament.

Una de les coses que estem fent també és introduir l’anglès en les nostres campanyes perquè en la zona on vivim hi ha molts turistes i també volem arribar a ells.

Internet és el present, quins són els principals avantatges que ofereix Nou Gremial?

Nou Gremial és el futur i és a on cal que ens dirigim. De moment, no hem posat en funcionament esta aplicació en els nostres comerços, però sabem que hem de valorar esta opció i posar-la damunt la taula més prompte que tard.