Blog
Jul 02

Chelo Lliso, presidenta de l’Associació de Comerciants de Manises (ASCOMA): “El comerç local contribueix a humanitzar les ciutats, a afavorir les relacions socials i a potenciar la vida dels pobles”.

Des de quan pertanyen a Unió Gremial? Per què van decidir unir-se a l’entitat?
L’Associació de Comerciants de Manises (ASCOMA) pertany a Unió Gremial des de finals dels anys 90. Decidim unir-nos perquè Unió Gremial és una entitat que agrupa a tot el comerç local per a la seu defensa i la seua promoció i, com diu el refrany, la unió fa la força. Des d’ASCOMA creiem que l’associacionisme és molt important i estar units, més.

Com a associació, quins són els beneficis que obtenen en pertànyer a Unió Gremial?
Molts. D’una banda, estem representats davant totes les grans administracions que com a associació xicoteta i local segurament no arribaríem. Amb Unió Gremial sabem que estem sempre representats. A més, tenim assessorament i sabem que per a tot el que necessitem podem comptar amb l’entitat. Ens assessoren en tots els dubtes que tinguem i, d’altra banda, participem en totes les campanyes de dinamització i conscienciació que realitzen. ASCOMA sempre col·labora en aquestes campanyes.

Quins avantatges obtenen directament els comerços?
Es beneficien moltíssim a nivell d’assessorament. Des de l’associació canalitzem tota la informació que ens passa Unió Gremial i és d’això del que també es beneficien els comerços. L’associació exercim la funció de punt d’unió entre Unió Gremial i els comerços. Durant la pandèmia hem fet una labor impressionant perquè els comerços estigueren informats al minut de les mesures, ajudes, etc.

Per què és important fomentar el comerç local?
Perquè som un dinamitzador de les ciutats. Solament hi ha hagut que comprovar els dos mesos que hem estat de confinament per a veure el que és una ciutat sense comerç. El comerç local contribueix a humanitzar les ciutats, a afavorir les relacions socials i a potenciar la vida dels pobles i ciutats. A més, el comerç local és un gran dinamitzador de l’economia local.

Què fa la seua associació per a defensar i apostar pel comerç local en els seus barris?
A nivell local intentem, a base de reunions i constància, implementar mesures que puguen afavorir els interessos dels comerciants. Per exemple, ara amb la crisi sanitària hem signat convenis amb l’Ajuntament per a la recuperació econòmica. També tenim molt en compte l’urbanisme i fem tot el que està al nostre abast perquè les ciutats conviden a passejar. Sempre treballem perquè el comerç local siga dinàmic i les ciutats siguen boniques perquè la gent passege i es quede al seu poble a realitzar les compres.

Com pot competir el comerç local amb les grans superfícies?
La gran diferència que oferim respecte a les grans superfícies és el tracte personalitzat. Els nostres clients i clientes són els nostres propis veïns i veïnes, a vegades fins i tot familiars. Això en les grans superfícies no ho trobes.

Com ha afectat la crisi sanitària als seus comerços? Ha sigut un revulsiu per a actualitzar-se de cara al futur?
En ASCOMA som 100 associats i solament hi ha hagut dos tancaments en la pandèmia i no crec que haja sigut per la crisi com a tal, sinó per la incertesa econòmica. Si que hem observat que la clientela ha valorat molt el gran esforç que ha fet el comerç local per adaptar-se a les mesures que han anat establint les autoritats sanitàries. Les i els clients se sentien segurs. També hem observat que hi ha un tant per cent de joves que, al no poder desplaçar-se fins a altres comerços més grans, han descobert el comerç local. Han trobat els mateixos productes, o fins i tot de millor qualitat, amb preus més baixos i, per descomptat, amb el tracte personalitzat i l’assessorament que sempre donem.

Per a alguns comerços la crisi sanitària sí que ha sigut un revulsiu i s’han adonat que han de posar-se al dia i actualitzar-se. Hi ha hagut molts comerços que podrien haver continuat funcionant si hagueren tingut botiga en línia, per exemple.

Com ha evolucionat el comerç local en els últims anys? Sobretot, arran de la digitalització. Quins canvis han hagut d’adoptar en les seues associacions i comerços?
El comerç local no fa grans canvis de colp, però pas a pas sí que els va realitzant. És clar que estem en una era digital, que cal adoptar mesures i que tenim molts deures que fer en matèria de digitalització. També és cert que cada dia més comerciants es pugen a aquest carro perquè es van donant compte que ara com ara és imprescindible tindre web, xarxes socials, app, etc.

Internet és el present, quins són els principals avantatges que ofereix Nou Gremial?
Nou Gremial és una aplicació mòbil que ha posat en marxa Unió Gremial per a acostar el comerç local al mòbil. És un Market Place que reuneix a tot el comerç de proximitat de l’àrea metropolitana de valència. Ara és labor de totes les i els comerciants de dotar-la de contingut, fer-la créixer i donar-la a conéixer.

És una eina molt útil i estupenda per a fomentar el comerç i acostar-lo al client.